aan wat vooraf ging
Vanuit het afstudeeratelier Langsdoorsnede door Amsterdam werd het voormalig militair hospitaal aan de singelgracht gekozen als afstudeeropgave. Vanuit de korte analyse van de vier militaire gebouwen aan de singelgracht kon nu dieper worden ingegaan op dit specifieke gebouw.
Het voormalig Militair Hospitaal werd gebouwd tussen 1868 en 1870 naast een Cavaleriekazerne en als onderdeel van de Hollandse Waterlinie. Het ontwerp kwam tot stand als een kenmerkend voorbeeld van de ideaaltypologie van Durand. Licht en lucht waren belangrijke uitgangspunten bij het ontwerp van deze gebouwen met ziekenzalen.
Na dienst te hebben gedaan als onderkomen van diverse instanties, waaronder het van Leeuwenhoek ziekenhuis en de marechaussee, werd het pand uiteindelijk rigoureus getransformeerd tot appartementencomplex. Omdat deze transformatie vooral vanuit praktisch oogpunt ontworpen schijnt te zijn en zelfs ondanks het bestaande gebouw tot stand lijkt te zijn gekomen, rijst de vraag of het niet op een andere manier had gekund.
Hoe kan bij een bestaand gebouw een analoge interventie gepleegd worden, zodat de oorspronkelijke motieven van het ontwerp zichtbaar blijven in de nieuwe vorm van het gebouw?
Vanuit die vraag is vervolgens een ontwerp gemaakt voor de uitbreiding van het gebouw. Een transformatie op analoge wijze. Daarbij is steeds heel precies gekeken naar het bestaande en zijn zo de motieven voor het nieuwe ontwerp ontstaan.