badkamer gm
ontwerp voor de verbouwing van een badkamer

In een bestaande woning, 30 jaar geleden gebouwd, was de badkamer aan vervanging toe.
Daarvoor is een ontwerp gemaakt, waarbij gezocht is naar een eenvoudige, tijdloze uitstraling en een verfijnde vormgeving.

De indeling van de badkamer is grotendeels gelijk gebleven; binnen de specifieke vorm van de ruimte bestond er een logische plek voor de verschillende functies.

Voor de materialisering is gekozen voor een eenvoudige witte wandtegel van 15x15cm met een bijpassende gespikkelde vloertegel van 30x30cm. In de toepassing is veel aandacht besteed aan details. Zo lopen de voegen van vloer en wand in elkaar over en is van de vloertegels een plint gemaakt van 7cm hoog om de overgang van vloer en wand te maken. Er zijn geen hoekprofielen toegepast; de wandtegels sluiten strak op elkaar aan. De spiegels zijn tussen de tegels vlak op de wand gelijmd en vormen zo een mooi onderdeel van de verschillende materialen.

De wandtegels zijn als lambrisering, tot halverwege de wand toegepast met daarboven gestucte wanden. De smalle, lange badkamer krijgt zo meer ruimtelijkheid en schaal.

De posities van de wastafels zijn iets gewijzigd, waarbij een meubel is ontworpen van massief essenhout. De afmetingen van de kast en de plaats van de wastafels zijn exact afgestemd op het stramien van de wandtegels. Het essenhout is behandeld met een lichte olie, waardoor het hout een zachte uitstraling krijgt, wat mooi past bij de tinten van de tegels.

Voor de grepen van de lades is een fijn profiel ontworpen dat is uitgefreesd. De binnenlades zijn ook van massief houten en hebben onder verstek gezaagde hoeken.

De afstemming van kast en wastafels op de tegels is vervolgens doorgevoerd in de vloertegels en van daaruit op de uitlijning van de overige elementen in de badkamer, waarbij ook de verlichting in het ontwerp is meegenomen.

realisatie kast: Casper Rutges Meubelmaker