landgoed groeneveld
ontwerp voor de verbouw van een galerie in een voormalige boerderij

Op Landgoed Huize Groeneveld in Almelo staat een voormalig KI-station, een ensemble van vier gebouwen waar momenteel een galerie en beeldentuin is gevestigd.

landgoedgroeneveld_gebouwen

landgoedgroeneveld_locatie

Om deze historische locatie toekomstbestendig te maken en daarbij meer mensen gebruik te kunnen laten maken van deze groene en inspirerende plek kwam de vraag voor een ontwerp voor de verbouwing van de gebouwen en het inrichten van de tuin.

De functie van galerie blijft behouden en wordt uitgebreid met een café. Daar worden ateliers voor creatieve zelfstandigen en een presentatie- en vergaderruimte aan toegevoegd.

landgoedgroeneveld_functies

In de plattegrond is enerzijds gezocht naar een logisch gebruik van de bestaande ruimtes en anderzijds de praktische organisatie van de verschillende functies en mensen die samenkomen op deze plek.
Zo is er gekozen om één duidelijke hoofdentree met receptie maken waar vandaan de bezoekers hun weg kunnen vervolgen.

landgoedgroeneveld_plattegrond-

Het ontwerp voor de tuin is gemaakt en samenwerking met Martin Degen van Landschap Overijssel. De ontwerpbeslissingen zijn daarbij genomen vanuit de oorspronkelijke ideeën voor het ontwerp van oude boeren erven. Zo ontstaat een tuinontwerp dat nog steeds aansluit bij de oude gebouwen en kan functioneren als beeldentuin. De elementen in de tuin zijn ook zoveel mogelijk vanuit de traditie gekozen: fruitbomen, walnoot, jasmijn en vloer, meidoorn- en ligusterhagen.

landgoedgroeneveld_groen

<landgoedgroeneveld_beplanting

landgoedgroeneveld_route

Bij het ontwerp voor de verbouwing zijn de oude gebouwen ook als uitgangspunt voor het ontwerp genomen. In vormentaal, materiaal of kleur wordt bij de transformatie (zowel binnen als buiten) gerefereerd aan de bestaande boerderij.

landgoedgroeneveld_gevelboerderij

landgoedgroeneveld_gevelhoofdgebouw